Odsotna telesa in nevidna življenja

4. Aktivno državljanstvo: izobraževanje poteka le v družbeni sferi [DOBRA PRAKSA]


Foto: Glorianne Portelli

Education for Critical Active Citizenship (ECAC) je projekt z Malte, ki temelji na predpostavki, da izobraževanje ne more potekati zunaj družbene sfere in da je zato kritično branje družbenih in ekonomskih stvarnosti bistveno za kompetentno in učinkovito državljanstvo. 

Projekt ECAC je v svetu, ki postaja vse bolj razdvojen, izkoriščevalski, individualističen in kulturno invaziven, vse bolj potreben, saj pod vprašaj postavlja in se upira vsiljevanju »monolitne miselnosti«, ki se oblikuje prek čedalje bolj standardiziranega izobraževalnega sistema, za katerega so značilni enotne, čeznacionalne standardizacije, ocenjevalni postopki in globalna obsedenost s poklicnim usposabljanjem in kvalifikacijami. Spremembe v družbi pa je mogoče doseči le s pomočjo skupnosti. Da bi jih dosegli, je treba okrepiti in dopustiti refleksijo starejših odraslih, za kar pa je potreben avtentični dialog. Če to zmoremo, dobimo aktivne državljane, ki znajo analizirati, pojasnjevati in poustvarjati svoje skupnosti.

V razmislek

Razmislite o pobudah v svoji državi (ali občini), ki spodbujajo aktivno državljanstvo, kritično učenje ali pa prakse participatornega proračuna. Koliko bi jih lahko našteli?

Primer dobre prakse z Malte: Projekt v oblični Ħad-Dingli (zahodna obala Malte)

Borg, C. and Formosa, M. (2013). Active citizenship and late-life learning in the community. Lifelong learning in Europe, 2