Na skupnosti temelječe učenje

2. Vključevanje v moške skupnostne programe

»Skupnostni programi za moške, podobni tistim iz projekta Men’s Sheds, lahko moškim pomagajo, da ostanejo v stiku z dejavnostmi in vlogami, ki so jih razvijali pred upokojitvijo. Obenem imajo tovrstni programi izjemen potencial, da okrepijo družbeno povezanost in vključenost moških po koncu delovno aktivnega obdobja ter pripomorejo k zdravemu in dejavnemu staranju te čedalje številnejše populacije.« (Reynolds, Mackenzie, Medved, in Roger, 2015, 548)

Tudi na Norveškem se čedalje bolj zavedajo, da je treba starejše odrasle, še zlasti moške, stare 60 let ali več, vključiti v skupnost. Državljansko udejstvovanje v poznejšem obdobju življenja lahko zelo okrepi družbeni vidik življenja posameznika in njegovo zdravje. Pričujoča raziskava osvetljuje pomemben, a vendar pogosto spregledan vidik, ki lahko pripomore k spodbujanju zdravja in enakosti na področju zdravja, in sicer prek politik, ki omogočajo ter spodbujajo (ne pa tudi usmerjajo) vključenost v skupnost v okviru skupinskih prostovoljskih pobud. Tovrstne politike so še posebno pomembne, če so usmerjene v tiste ljudi, ki se soočajo z veliko družbeno neenakostjo (Goth in Småland, 2014).


Oglejte si video in skušajte prepoznati prednosti medgeneracijske izmenjave med fanti in moškimi po izteku delovno aktivnega obdobja.