Odsotna telesa in nevidna življenja

3. Duševno zdravje moških v delovnem okolju

Duševno zdravje moških je nezanemarljiva težava, ki povzroča posredne in neposredne stroške zaradi z delom povezanih samomorov in depresije. Čeprav je čedalje več skupnostnih pobud za izboljšanje zdravja moških na delovnem mestu, se dejansko izvaja zelo malo programov, hkrati pa ne vključujejo uradnega ocenjevanja in poročanja o duševnem zdravju moških. Zelo malo je tudi analiz, ki se osredinjajo na povezave med moškostjo ter z delom povezanima depresijo in samomorom pri moških, ki bi lahko bile podlaga za pripravo programov spodbujanja duševnega zdravja moških. 

Oliffe in Han (2014) sta naredila pregled štirih medsebojno povezanih tematik: 

  1. moškost in zdravje moških, 
  2. moški in delo, 
  3. z delom povezani samomori in depresija pri moških in 
  4. spodbujanje duševnega zdravja moških
Analiza je narejena v kontekstu različnih odnosov, ki ga moški gojijo do dela (vključno z negotovostjo zaposlitve in brezposelnostjo) (Oliffe in Han, 2014).

V razmislek

Poglejte si spodnjo sliko, ki prikazuje oceno počutja (WB-well-being) na lestvici od 1 do 10 in razmislite o lastni oceni psihološkega počutja skozi življenjsko dobo. Bi se s spodnjim grafom strinjali?


Vir: 
Stone, A. A., Schwartz, J. E., Broderick, J. E., & Deaton, A. (2010). A snapshot of the age distribution of psychological well-being in the United States. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(22), 9985–9990. https://doi.org/10.1073/pnas.1003744107