Redefiniranje moškosti

6. Dobra praksa: Pomen tradicije v podeželskih skupnostih

Primer dobre prakse iz Slovenije: Šahovski klub Gorišnica, Združenje vinarjev in sadjarjev Vitomarci



Poleg tega, da starejši odrasli ostanejo aktivni v lokalni skupnosti, se družijo in izmenjujejo izkušnje, jim članstvo v združenjih v podeželskih skupnostih nudi priložnost, da nadaljujejo lokalno tradicijo. To je bil eden izmed pomembnejših razlogov, zaradi katerih moški v podeželskih skupnostih sodelujejo v teh združenjih, medtem ko moški v urbanih skupnostih sodelujejo predvsem zaradi priložnosti, da nastopajo in predstavijo svoje dosežke. Ker ta združenja organizirajo dejavnosti za lastne člane, je članstvo v združenju neke skupnosti lahko pomemben dejavnik, ki prispeva k aktivnosti, druženju in učenju.

Razmislite:

Ali v vaši skupnosti obstajajo tradicije, ki bi si jih želeli starejši odrasli ohranjati? Ali sta tradicija in ustvarjalnost/inovativnost združljivi? Poznate primere, s katerimi lahko podkrepite svoje mnenje o tem?

Vir: Šegula, S. (2016). Učenje starejših moških v ruralni skupnosti - občini Gorišnica in Sveti Andraž v Slovenskih goricah [Diplomska naloga]. Ljubljana: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Spletni povezavi: