Redefiniranje moškosti

4. Dobra praksa: Razvoj domišljije in ustvarjalnosti

Primer dobre prakse iz Portugalske: Fundação Serralves

V Portu so želeli doseči boljšo ozaveščenost in poznavanje sodobne umetnosti, arhitekture, krajine in ključnih vprašanj, s katerimi se družba sooča v sedanjosti in se bo z njimi soočala v prihodnosti. Ker so želeli vključiti čim več meščanov, so uvedli prostovoljski program. Prostovoljcem sta na voljo kulturno usposabljanje in razvoj spretnosti, z namenom da bi opravljali različne naloge. Poleg tega so začeli s programom, imenovanim Senior Volunteering, ki cilja na starejše odrasle in prispeva predvsem k razvijanju ustvarjalnosti in domišljije ter pridobivanju znanja in povečanju samozavesti prostovoljcev.


Za otroke velja, da so ustvarjalni in imajo veliko domišljije, ko odrastemo pa to dvoje pogosto zanemarimo. Kako bi lahko spodbudili ustvarjalno razmišljanje med starejšimi odraslimi? Ali so v vaši skupnosti na voljo umetniški projekti, ki spodbujajo ustvarjalnosti in domišljijo pri starejših odraslih?

Literatura ustvarjalnost pogosto pripisuje ženskam, produktivnost (in včasih tudi samostojnost in neodvisnost) pa moškim. Razmislite o ustvarjalnih priložnostih, ki so v vaši skupnosti na voljo moškim, starim 60 in več let. Kako se na ustvarjanje moških odziva skupnost? 

Spletna povezava:

http://www.serralves.pt/en/ 

http://www.serralves.pt/webmail/2012/Voluntariado_senior/Voluntariado_senior_1.html