Redefiniranje moškosti

7. Nasprotovanje razpravi o moškostih in sodelovanje v njej

Pojem moškosti se nanaša na stereotipe in strukture, ki vplivajo na mišljenje in obnašanje moških ter predpisujejo, kaj pomeni »biti moški« (Connell in Messerschmidt, 2005). Pogledi na moškost so različni in segajo od tradicionalnih, hegemonskih, v skladu s katerimi mora biti moški močan, neodvisen in agresiven, do bolj spremenljivih in kompleksnih, ki prinašajo fleksibilnejše opredelitve moških. 

V nasprotju z modeli, ki spol in moškost razumejo kot nabor lastnosti ali značilnosti, ki so bolj ali manj skupne vsem moškim, to delo v kontekstu odnosov med spoli moškosti konceptualizira kot razmeroma trajen nabor normativnih moških praks, ki pa so hkrati odprte za spremembe ter so v tem trenutku tudi v postopku prevzemanja normativnih sprememb. Zato je cilj  razumeti tovrstne oblike moškosti, ki se kažejo med moškimi udeleženci projekta Men’s Sheds – skupnostnega programa za moške, ki je v zadnjih desetletjih doživel izjemno mednarodno rast (Golding, 2015). 

Čeprav je širitvi projekta Men’s Sheds sledila tudi vrsta raziskav, ki ga proučujejo, je literatura s tega področja namenila le malo pozornosti vplivu moškosti (Mackenzie et al., 2017).

Oglejte si video o projektu Men's Sheds na Irskem